X

Het belang van de juiste begeleiding, meten is weten.

Een loonwaardebepaling vindt meestal plaats wanneer een geplaatste medewerker enkele weken aan het werk is. De werkgever kan iets over het functioneren van de medewerker vertellen en de werknemer heeft met de werkzaamheden kennisgemaakt. Op dit moment is de richtlijn dat de loonwaardebepaling vier weken na plaatsing plaatsvindt.

Op verzoek van een gemeente gaan we naar een levensmiddelenwinkel om een loonwaardebepaling van een winkelmedewerker te doen. We noemen hem hier Leo. Hij is geplaatst en wordt begeleid door een re-integratieadviseur. Deze is betrokken en bezoekt Leo regelmatig. Ook de werkgever is erg betrokken en ziet de plaatsing graag slagen. Hij gunt het Leo, maar is duidelijk overvraagd. Op basis van de loonwaardebepaling blijkt dat ook Leo overvraagd wordt. Het is duidelijk vijf voor twaalf en we vrezen dat deze werkgever heeft gegeven wat hij kon, maar dit niet lang meer kan vol houden. Ook voor Leo is de situatie niet prettig. Hij geeft wel aan dat hij trots is op zijn baan en zo'n kans nooit meer gaat krijgen. Werk aan de winkel dus voor Adfoke.

Een assessment maakt deel uit van de Dariuz loonwaardebepaling. Door de vereiste competenties te vergelijken met de aanwezige competenties van Leo blijkt pas goed wat er aan de hand is. De werkzaamheden zijn veel te complex en door zijn lage leervermogen loopt hij op zijn tenen. Hij begrijpt het niet en heeft veel begeleiding nodig. Leo heeft zich al vaak met buikpijn ziek gemeld, veroorzaakt door de spanningen. Uit het onderzoek blijkt al snel dat hij op stressbestendigheid erg laag scoort. Hij geeft aan dat hij elke ochtend naar zijn werk gaat met de vraag: "Wat gaat er vandaag allemaal gebeuren". Verder blijkt dat zijn werknemersvaardigheden wel hoog scoren. Hij komt juist graag afspraken na. Een draaiboek en een checklist, waarin de afspraken vastliggen en zelftoetsmomenten worden opgenomen, zullen hem helpen.

Uit ons onderzoek blijkt dat door een verlaging van de vereisten en vermindering en vereenvoudiging van zijn taken deze plaatsing voor alle partijen gemakkelijker zal maken. Wij adviseren om een jobcoach in te zetten, een professional die methodische ondersteuning kan bieden en structuur in de werkzaamheden kan aanbrengen. Dit bespreken we met zijn leidinggevende die blij is met de extra begeleiding. Later vernemen we dat de manager toch heeft besloten om niet met Leo verder te gaan.

Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om tijdig een loonwaardebepaling in te zetten. Door te kiezen voor een methodiek die werkt met een assessment en kan een goedafgewogen advies worden geven waardoor de duurzaamheid van de plaatsing kan toenemen. Helaas was het in dit geval voor Leo te laat.

Geen zoekresultaten gevonden!

Lid van Kwaliteit op Maat
Lid van
Kwaliteit op Maat
Keurmerk Blik op Werk
Klanten waaderen ons met een 9
123 spoor ®
de online re-integratie omgeving